Kronjuvelstjuv äntligen häktad!

Det är inte varje dag som tjuvar stjäl kronjuveler men i Strängnäs skedde just detta under sommaren 2018. Stölden som kallats för Domkyrkokuppen ägde rum i juli där tjuven stal Kristina den äldres och Karl IX:s kronjuveler och begravningsregalier från Domkyrkan i Strängnäs. Sedan början av september har man nu häktat en man i 20-års åldern som misstänkt för stölden. Mannen däremot nekar till brottet och ska åtalas den 28:e september.

Begravningsregalier – ett historiskt värde!

Det är kung Karl IX och drottning Kristina från 1600-talet som blivit stulna på sina begravningsregalier från montern vid Domkyrkan i Strängnäs, som är del av det svenska kulturarvet. Eftersom dessa föremål hade både ett ekonomiskt och historiskt värde är det omöjligt att veta hur mycket som gått förlorat nu när föremålen inte återfunnits. Domprosten Lundgren, anser dessutom att det inte enbart handlar om stölden mot kyrkan utan en stöld av den svenska historien. Föremålen som stals var ett riksäpple från början av 1610-talet och även två guldkronor som tillhörde kungaparet. Dessa föremål är av ovärderligt värde och en stor polisstyrka har arbetat för att hitta juvelerna. Under sommaren arbetade sjöpolis, styrkor och polishelikoptrar med fallet – för att hitta gärningsmännen och de ovärderliga föremålen som tidigare legat i låsta montrar.

Stölden skedde under en tid när Domkyrkan var öppen för besökare under sommarmånaderna, vilket nu påverkat säkerhetsföreskrifterna vid kyrkan. Är man intresserad av att läsa mer om fallet finns mer information på följande länk regalia text att fördjupa sig i. Även om regalierna som stals inte hittats blir det mycket svårt att sälja föremålen i Sverige såväl som runt om i världen, eftersom att det hör till det svenska nationalarvet. Dessa slags brott är ganska ovanliga i Sverige till skillnad från andra länder – där värdefulla juveler har blivit stulna väldigt många gånger. Likväl är det en förlust för den svenska historien då dessa föremål från 1600-talet är historiska.